Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. március 7. 11:14

Energetikai tanúsítvány, energetikai besorolás. Jobb, ha megismerkedünk ezekkel a fogalmakkal, mert a mindennapjaink részévé váltak. Hatékony a fűtés a lakásunkban? Vagy az ablakon megy ki a meleg, és az utcát fűtjük? Az energia hatékony felhasználása kihat az életünkre. Mutatjuk, hogyan.

Energetikai tanúsítvány

Mi az az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy olyan igazoló okirat, amely az ingatlanoknak a jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét képes megmutatni. Vagyis azt, hogy mennyire képes teljesen felhasználni a működése közben felhasznált energiát. Az energetikai tanúsítvány egy eszköz, ami az épület energetikai tulajdonságairól tájékoztat bennünket, és bizonyos esetekben javaslatot tesz az energia megtakarítás módjaira is.

Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon program

Mi köze a Magyar Nemzeti Bank Zöld otthon programjának az energetikai tanúsítványhoz? Nagyon is sok. Az MNB zöld lakáshitelének egyik feltétele, hogy az általunk megvásárolni kívánt új lakás vagy ház energetikai besorolása minimum BB legyen. Mit jelent ez?

Az energetikai besorolások típusai

2016 január 1-től az energetikai besorolásoknak 12 különböző 2 betűs kategóriája van érvényben AA++tól JJ-ig. CC besorolásig az ingatlan korszerűnek számít, BB besorolástól pedig már az úgynevezett közel nulla energiaigényre vonatkozó előírásoknak is megfelel. Az AA++ minimális energiaigényű, Az AA+ kiemelkedően nagy energiahatékonyságú, az AA pedig jobb a közel nulla energiaigényekre vonatkozó követelményeknél. A BB besorolás pedig, ami alapelvárás a zöld lakáshitelnél, megfelel a közel nulla energiaigényre vonatkozó elvárásoknak. A BB energetikai besorolású ingatlanoknál elvárás, hogy az energiafelhasználása legalább 25%-át megújuló energiaforrásból fedezze. Az energiapazarló otthonok, amelyek a száma igen magas, a HH, II, JJ besorolást kapják. A kormány célja, hogy a hazai klímacél elérése érdekében, növelje a magasabb besorolású ingatlanok arányát. Ne fűtsük az utcát, nem jó az semmire.

Mikor lesz szükségünk az energetikai tanúsítványra?

Ingatlan adásvétel esetén kötelező csatolni a szerződéshez az energetikai tanúsítványt. Ezt egy arra jogosult szakértő mérnökkel készíttethetjük el, és a díja az ingatlan méretétől függően néhány tízezer forint körül mozog. A fent már említett MNB zöld jelzáloghitel igénylésekor is kérni fogják tőlünk a megvásárolni kívánt ingatlan energetikai tanúsítványát, hiszen annak minimum BB-nek kell lennie.

A jogalkotó célja világos: csökkenteni kell az épületek energiafelhasználását. Ez a cél egybeesik a mi elvárásainkkal is, hiszen egy jobb energetikai besorolású ingatlannak kevesebb a rezsije. Kevesebbet kell fűtésre-hűtésre költenünk, ha modern az otthonunk. Éves szinten több tízezer, sőt, akár több százezer forint is a zsebünkben maradhat így.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mire jó az energetikai tanúsítvány?

Mire jó az energetikai tanúsítvány?

2020.09.22.

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mire jó az energetikai tanúsítvány, miért kell megcsináltatni, mennyibe kerül, és még hosszasan sorolhatnánk az erre vonatkozó kérdéseket. Úgy döntöttünk, hogy egy hosszabb lélegzetvételű cikkben mindenre igyekszünk választ adni; ezt olvashatod az alábbiakban.

Tovább olvasom
Hogyan kérdezhetjük le az energetikai tanúsítványt?

Hogyan kérdezhetjük le az energetikai tanúsítványt?

2023.05.22.

Az energetikai tanúsítványra ingatlan eladáskor van szükségünk. Vagy ha lakást bérelünk. De mire jó az energetikai tanúsítvány? Miért lehet rá szükségünk? És ami a legfontosabb: hogyan kérdezhetjük le az energetikai tanúsítványt ingyen? Utánajártunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával