Minősített fogyasztóbarát lakáshitel 2024

Mekkora összegre van szükséged?

Hány hónapra?

Nettó jövedelemed?

További Beállítások

Válassz bankot

Az ajánlatokat THM szerint rendeztük sorba
Raiffeisen

Raiffeisen Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel

Indulódíj kedvezményekkel*

Törlesztőrészlet 74793 Ft
THM 6.74 %
Visszafizetendő 17950320 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés
ERSTE

Piaci kamatozású Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel

Induló költségek visszatérítésével

Törlesztőrészlet 76257 Ft
THM 7.01 %
Visszafizetendő 18314280 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

K&H

K&H Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel

Induló díjkedvezményekkel

Törlesztőrészlet 76871 Ft
THM 7.19 %
Visszafizetendő 18507360 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

Unicredit

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel

Értékbecslési díj és közjegyzői okirat díjának visszatérítésével

Törlesztőrészlet 78110 Ft
THM 7.35 %
Visszafizetendő 18761900 Ft
Igénylési feltételek
Hitel részletei
Jogi információ
ÉrdekelÉrdekel

- promóció -

A Magyar Nemzeti Bank a garancia

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel megnevezést csak olyan lakáshiteltermékek használhatják, amelyek megfelelnek a Magyar Nemzeti Bank által szabott feltételeknek. Ezen feltételeknek az a célja, hogy a kölcsönt pontossá, átláthatóvá tegyék, ezáltal az megbízhatóvá és kiszámíthatóvá is válik. A minősítést kizárólag forint alapú banki lakáshiteltermékek nyerhetik el a Magyar Nemzeti Bank bírálata alapján. Az átláthatóság és összehasonlíthatóság mellett az állam célja az is, hogy erősödjön a hitelezők közötti verseny, ezáltal az ügyfelek jobb feltételekkel juthatnak hitelhez. Ahogy említettük, a minősítést csak azok a kölcsönök viselhetik, amelyek megfelelnek az MNB pályázati kiírásában leírt szabályoknak, kritériumoknak.

A főbb feltételek

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel esetében az egyik fő szabály, hogy csak olyan törlesztés megengedett, amelyben egyenlőek a havi törlesztőrészletek. A kölcsön kamatperiódusának a hossza 5, 10, vagy 15 év lehet. A kamat rögzítése akár a futamidő végéig is tarthat. Ezen termékeknél a hitelbírálati határidő legfeljebb 15 munkanap lehet az értékbecslés rendelkezésre állásától számítva. A hitelösszeg folyósítási határideje 2 munkanap, onnantól kezdve, hogy a folyósítási feltételek maximálisan teljesültek.

Fontos tudni, hogy a választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot. A különböző díjak mértékét is meghatározza az MNB feltételrendszere, például a folyósítási díj a hitelösszeg maximum 0,75 százaléka lehet, legfeljebb 150 ezer forint. Ami az előtörlesztési díjat illeti, az nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát. Ugyanakkor a lakástakarék pénztári megtakarításból, az ahhoz kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes.

Felhasználási lehetőségek

A fogyasztóbarát lakáshitel új, vagy használt lakás vásárlására, ingatlan építésére, vagy akár bővítésre használható, természetesen az adott ajánlat több részletben eltérhet, csak az MNB által meghatározott feltételek közösek. A fenti hitelcélok mellett a minősített fogyasztóbarát lakáshitel adósságrendezésre is felhasználható lehet, ez azt jelenti, hogy egy korábbi lakáshitelt kiválthatunk egy kedvezőbb kamatozású termékkel.

Kedvező lehet, de azért érdemes kutakodni

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel igénylése előtt – ugyanúgy, mint bármely más kölcsön esetében – fontos megnézni a termék részleteit, és összehasonlítani a különböző hiteleket, például a THM, a futamidő, vagy a felvehető összeg, illetve az elérhető kedvezmények alapján. Az egyéni igényeket is figyelembe kell venni, elképzelhető, hogy nekünk épp nem egy minősített fogyasztóbarát lakáshitel kell, azonban ezen kölcsöntípusról általánosságban elmondható, hogy nagyon jó feltételekkel rendelkezik, és jó választást kínál. A különböző termékek összehasonlítását segíti az MNB minősített fogyasztóbarát lakáshitel kalkulátora, amellyel remekül össze lehet venni a különböző pénzintézetek különböző ajánlatait.

Mit jelent a minősített fogyasztóbarát lakáshitel?

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel egy lakáshitel, ami megfelel az MNB által meghatározott feltételeknek.

Ezek a feltételek biztosítják, hogy a hitel a fogyasztók számára átlátható, összehasonlítható és kiszámítható legyen. A minősített fogyasztóbarát hitelnek a következő feltételeknek kell megfelelnie:

 • Kamatfelár: a kamatfelár nem haladhatja meg a meghatározott százalékot.
 • Futamidő: a futamidő nem haladhatja meg a 30 évet.
 • Kamatperiódus: a kamatperiódus legalább 5 év.
 • Folyósítási díj: a folyósítási díj nem haladhatja meg a hitelösszeg 0,75 százalékát, és a maximum 150 ezer forintot.

A minősített fogyasztóbarát hitelek előnyei:

 • A hitel feltételei egyértelműen és könnyen érthetően vannak meghatározva.
 • A hitel feltételei összehasonlíthatóak más bankok által kínált minősített fogyasztóbarát hitelekkel.
 • A törlesztőrészlete a kamatperiódus alatt nem változhat.

A minősített fogyasztóbarát hitelek a lakásvásárlás egyik népszerű finanszírozási módja. A minősítés biztosítja, hogy a hitelek a fogyasztók számára átláthatóak és kiszámíthatóak legyenek.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel kalkulátor

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel kalkulátor egy program, ami segít a vásárlóknak meghatározni, hogy mennyi lakáshitelt kaphatnak és milyen feltételekkel.

A kalkulátor a jövedelmi információk, a hitelösszeg és a futamidő alapján számolja ki a havi törlesztőrészletet.

A minősített fogyasztóbarát hitel kedvezőbb feltételeket kínál a hagyományos lakáshitelekhez képest, például alacsonyabb kamatot és kisebb költséget. A kalkulátort egyszerű használni, és az eredmények alapján a felhasználók képesek meghatározni, hogy mekkora hitelt engedhetnek meg maguknak.

Ezáltal segít a lakásvásárlóknak előkészülni a lakáshitel felvételére, hogy megfeleljenek a minősített fogyasztóbarát hitel feltételeinek.

A fogyasztóbarát hitel kalkulátor használata minden igénylés előtt javasolt. A fogyasztóbarát lakáshitel kalkulátor használata kedvezőbb havi törlesztőrészletet eredményezhet.

fogyasztóbarát lakáshitel kalkulátor

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel feltételei

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) egy olyan lakáshitel, ami megfelel az MNB által meghatározott feltételeknek. Ezek a feltételek biztosítják, hogy a hitel a fogyasztók számára átlátható, összehasonlítható és kiszámítható legyen.

A minősített fogyasztóbarát hitelek évek óta érhetőek el a magyar piacon. Az MNB célja a minősítéssel, hogy a lakásvásárláshoz kapcsolódó hitelek átláthatóbbá és összehasonlíthatóbbá váljanak, valamint, hogy a fogyasztók számára kedvezőbb feltételeket biztosítsanak.

A minősített fogyasztóbarát hitel igénybevételének feltételei a következők:

 • Cselekvőképes természetes személynek kell lennie az igénylőnek.
 • Nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszerben negatív tartalmú információval.
 • A jövedelemhez igazodóan nem haladhatja meg a hitel összege a lakás vételárát.
 • Az igénylőnek rendelkeznie kell a hitel fedezetével, azaz a lakás tulajdonjogával vagy elővásárlási jogával.
 • Az igénylőnek magyarországi állandó lakcímmel kell rendelkeznie.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel előtörlesztés

A minősített fogyasztóbarát hitel előtörlesztése egy olyan fontos pénzügyi lépés, amelynek során a hitelfelvevő előre kifizeti a még fennálló lakáshitel egy részét vagy az egészét a hitelszerződésben meghatározott előtörlesztési díj kifizetése mellett.

Ez az eljárás lehetőséget nyújt a hitelfelvevőnek arra, hogy csökkentse a hitele pénzügyi terheit és gyorsabban megszabaduljon a kölcsöntől.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitelnél az előtörlesztési díj maximalizált, így nem lehet magasabb, mint a törlesztendő összeg 1 százaléka, ha a hitelt fix kamatozással vették fel, vagy 0,5 százaléka változó kamatozású hiteleknél.

Ezenkívül a törvény előírja, hogy az előtörlesztési díj nem lehet magasabb, mint a törlesztendő összeg 10%-a.

Az előtörlesztés előnyei közé tartozik, hogy csökkenti a hitel kamatköltségeit, növeli a hitelfelvevő pénzügyi biztonságát, és lehetővé teszi a hitel gyorsabb visszafizetését.

Az előtörlesztés után a havi törlesztőrészlet csökkenhet, és a teljes futamidő lerövidülhet. Fontos azonban megjegyezni, hogy az előtörlesztési díjat mindig meg kell fizetni, és ezzel a hitelszerződésben rögzített feltételekkel kell számolni.

A hitelfelvevőnek érdemes alaposan megfontolnia az előtörlesztési lehetőséget, mivel ennek pénzügyi hatásai vannak. Előzetes számításokat kell végeznie annak érdekében, hogy meghatározza, mennyi pénzt takaríthat meg és milyen előnyei lehetnek az előtörlesztésnek.

Az előtörlesztési döntést befolyásolhatja a jelenlegi kamatok alakulása, a hitelfelvevő aktuális pénzügyi helyzete és a hitelező előírásai.

A minősített fogyasztóbarát hitel előtörlesztése egy hosszú távú pénzügyi tervezés része lehet, és segíthet abban, hogy a hitelfelvevő hatékonyabban kezelje a pénzügyeit és csökkentse a hitelezési költségeket.

Az előtörlesztési döntést érdemes körültekintően megfontolni, és lehetőség szerint pénzügyi tanácsadó segítségét kérni annak érdekében, hogy a legjobb döntést hozzuk meg a saját pénzügyi helyzetünk alapján.

Minősített fogyasztóbarát hitel vagy piaci lakáshitel? Melyik a jobb választás?

A minősített fogyasztóbarát hitel és a piaci lakáshitel közötti választás függ az egyéni pénzügyi helyzettől és céloktól.

Először is, a minősített fogyasztóbarát hitel előnyei közé tartozik a kedvezőbb kamat és a korlátozott díjak, amelyek segíthetnek csökkenteni a hitelezési költségeket. A piaci lakáshitelek esetében a feltételek változhatnak a banktól függően, és a kamatok hosszabb távon magasabbak lehetnek.

A minősített fogyasztóbarát hitelre vonatkozó szigorúbb szabályozások miatt a hitelfelvevők jobb védelmet kapnak, mivel a bankoknak teljesíteniük kell a törvényi előírásokat. A piaci lakáshitelek esetében ezek a szabályok nem feltétlenül alkalmazandók, és a kamatok és költségek változhatnak a hitelképességtől és a piaci feltételektől függően.

A minősített fogyasztóbarát hitelek könnyebben elérhetőek azoknak, akik megfelelnek a jövedelmi és egyéb követelményeknek, és segíthetnek az ingatlanpiacra való belépésben.

A piaci lakáshiteleknek szélesebb skálája van, így több lehetőség áll rendelkezésre, de ezeknek a változékonyság is magában hordozza a kockázatokat.

Lényeges, hogy mindkét típusú hitelnek vannak előnyei és hátrányai, és a választás függ a személyes pénzügyi helyzettől, a hitelezési céloktól és a jövőbeli tervektől. A minősített fogyasztóbarát hitel kedvezőbb lehet azok számára, akik hosszú távon stabilabb és kiszámíthatóbb hitelfeltételeket keresnek.

A piaci lakáshitelek rugalmasabbak lehetnek, de a változó kamatok és díjak miatt kockázatosabbak.

Mielőtt döntést hozna, érdemes részletesen átgondolni a saját pénzügyi helyzetet és célokat, és szakértői tanácsot kérni egy pénzügyi tanácsadótól vagy banki szakembertől.

A döntés során alaposan meg kell vizsgálni mindkét lehetőséget, hogy a legmegfelelőbb hitelkonstrukciót választhassuk, ami a saját helyzetünkhöz és céljainkhoz igazodik.

Mennyire számít, hogy az MNB felügyeli az előírások betartását?

Az MNB felügyelete azért fontos, mert biztosítja, hogy a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek valóban megfeleljenek az előírásoknak.

Az MNB rendszeresen ellenőrzi a bankokat, hogy a minősítési feltételeket betartják-e.

A felügyeletnek köszönhetően a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy a minősített fogyasztóbarát hitelek valóban átláthatóak, összehasonlíthatóak és kiszámíthatóak.

Ez azért fontos, mert a lakásvásárlás egy jelentős döntés, ami hosszú évekre elkötelezi a fogyasztót.

A felügyeletnek köszönhetően a bankok is jobban odafigyelnek arra, hogy a minősített fogyasztóbarát hitelek megfeleljenek az előírásoknak. Ez azért fontos, mert az MNB szankciókat is kiszabhat a bankokra, ha nem tartják be az előírásokat.

Összességében elmondható, hogy az MNB felügyelete jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek valóban előnyösek legyenek a fogyasztók számára.

Néhány konkrét példa arra, hogy hogyan segíti az MNB felügyelete a fogyasztókat:

Az MNB ellenőrzi, hogy a bankok ne adjanak ki túl nagy hiteleket a fogyasztóknak. Ez azért fontos, mert a túl nagy hitel túlterheli a fogyasztó pénzügyeit, és növeli a csőd kockázatát.

Az MNB ellenőrzi, hogy a bankok ne alkalmazzanak tisztességtelen vagy megtévesztő gyakorlatokat a hitelfelvétel során. Ez azért fontos, mert a tisztességtelen vagy megtévesztő gyakorlatok károsíthatják a fogyasztók érdekeit.

Az MNB ellenőrzi, hogy a bankok megfelelően tájékoztassák a fogyasztókat a hitel feltételeiről. Ez azért fontos, hogy a fogyasztók megfelelő döntést hozhassanak a hitelfelvételről.

Az MNB felügyelete tehát egy fontos eszköz arra, hogy a fogyasztók számára előnyös és biztonságos hitelpiacot biztosítsanak.

A fogyasztóbarát lakáshitel is csak egy lakáshitel – ezt is vissza kell fizetni

A fogyasztóbarát hitel is egyfajta lakáshitel, amelyet a hitelfelvevőnek vissza kell fizetnie.

A különbség abban rejlik, hogy a fogyasztóbarát hitel kedvezőbb feltételeket kínál a hitelfelvevő számára bizonyos szabályozási előírásoknak köszönhetően.

Mindazonáltal a hitelfelvevőnek a hitelösszeget, kamatot és egyéb költségeket időben és a hitelszerződésben meghatározott módon vissza kell fizetnie.

A fogyasztóbarát hitel esetében is a lakásra jelzálog kerül, ami azt jelenti, hogy a bank biztosítékot kap a hitel visszafizetésére. A hiteltörlesztés folyamán a hitelfelvevő havi törlesztőrészleteket fizet, amelyek a hitelösszeg és a kamat alapján kerülnek kiszámításra.

A hitelfelvevőnek gondoskodnia kell arról, hogy rendszeresen és időben fizesse vissza a hitelt, hogy elkerülje a késedelmi díjakat és egyéb büntetéseket.

A lakáshitel visszafizetése jelentős pénzügyi kötelezettség, és a hitelfelvevőnek terveznie kell a költségeket és a kölcsön visszafizetését annak érdekében, hogy ne kerüljön pénzügyi nehézségekbe.

A lakáshitel visszafizetése során fontos figyelembe venni a kamatok változásait is, különösen akkor, ha a hitel változó kamatozású. Az emelkedő kamatlábak növelhetik a havi törlesztőrészleteket, ezért a hitelfelvevőnek fel kell készülnie az ilyen esetekre is.

A fogyasztóbarát lakáshitel is csak egy lakáshitel, és a hitelfelvevőnek kötelessége a kölcsönt visszafizetni a hitelszerződésben meghatározott feltételek szerint. Fontos megérteni a hitel feltételeit, megtervezni a visszafizetést, és a pénzügyi stabilitás érdekében felelősségteljesen kezelni a hitelt.

A fogyasztóbarát hitel igénybevétele egy igazán jó döntés azok számára, akik tudatosan élik az életüket. Aki ilyen hitelt igényel, az elmondhatja, hogy mindent megtett a saját és szerettei pénzügyi biztonságáért.

A Magyar Nemzeti Bank a legerősebb pénzügyi felügyelő szerv hazánkban. Az általuk felügyelt hiteltermékeknél nem találhatunk biztonságosabbat. Mivel a lakásvásárlás többnyire egy életre szóló döntés, nagyon nem mindegy, hogy milyen hitelből valósítjuk meg azt.

Mivel van lehetőség fogyasztóbarát hiteltermék igénylésére, a szakértők azt javasolják, hogy ha lehet, éljünk ezzel a lehetőséggel.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Így kaphatod meg a hitelt

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel 2024 - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel 2024 - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel 2024 - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel 2024 - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel egy elnevezés, amely egyfajta minősítést takar. Ezt a
minősítést azok a lakáshiteltermékek kaphatják meg, amelyek maximálisan megfelelnek az
MNB által meghatározott feltételeknek.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel minősítés létrehozását az motiválta, hogy az igénylők
megbízható termékek közül válogathassanak és ezeket azonos szempontrendszer szerint
össze tudják hasonlítani. A hitelezők versenyének felerősítése pedig plusz kedvezményeket
jelent az ügyfeleknek.

A legfontosabb előnyöket a kiszámíthatóság, a megbízhatóság, valamint a könnyebb
összehasonlíthatóság adja. Emellett ott vannak a különböző kedvezmények, amelyek miatt
érdemes átböngészni az ajánlatokat, ha az ember ingatlan vásárlás, építés, vagy akár bővítés
előtt áll.

Fontos, hogy az igénylő megfeleljen a hitelező hitelminősítésén, ami nyilván bankonként eltérő.
Fontos az ingatlan értéke, hiszen ettől nagyban függ, hogy mekkora összeg igényelhető (azaz
mekkora önerővel kell rendelkezzünk, a kettőt az ingatlan forgalmi értékének százalékában
határozza meg a hitelező), emellett az igazolt havi nettó jövedelem mértéke, illetve a
munkaviszonyunk időtartama is számít, számos más feltétel mellett.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel egyik nagy előnye a gyorsaság. A szabály az, hogy 15
napon belül el kell bírálni a beérkező kérelmeket, az értékbecslés rendelkezésre állásától
számítva. A folyósítás pedig két napon belül teljesül, amennyiben az ügyfél minden feltételnek
megfelel.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Legutóbbi blogbejegyzések

Babaváró hitel: mire számíthatunk, ha nem jön a baba?

A Babaváró hitel az egyik legnépszerűbb támogatási forma szabad felhasználhatósága miatt. Ahhoz azonban, hogy a támogatás kamatmentes legyen, gyermekünknek kell születni. De mi történik, ha nem teljesítjük ezt a feltételt? És milyen következménnyel számoljunk, ha nem jön a baba? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Ezeket a dokumentumokat szerezd be az otthonfelújítási támogatáshoz

Újra lesz otthonfelújítási támogatás. A támogatás része egy kamatmentes hitel is, ennek az igényléséhez pedig, mint minden hiteligénylésnek, feltétele, hogy az igénylő benyújtsa a szükséges dokumentumokat. Szakértőink utánajártak, hogy milyen dokumentumokra kehet szükség, hogy gördülékenyen menjen az igénylés. Mutatjuk, hogy mik is ezek.

Tovább olvasom
Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

Az állampapírok az elmúlt év sláger befektetései voltak, idénre azonban már mérséklődtek az elérhető hozamok. Utánajártunk, hogy idén melyik állampapírral érhetjük el a legmagasabb hozamot, és azt is megmutatjuk, hogy mit gondolnak erről a befektetési formáról a befektetők és a szakértők.

Tovább olvasom
Így válaszd ki vállalkozóként a megfelelő lakossági hitelt

Vállalkozóként is igényelhető lakossági hitel. Ennek két oka lehet: egy lakossági hitel felhasználható a vállalkozás fejlesztéséhez vagy működéséhez, és egy vállalkozónak is szüksége lehet lakossági hitelre. De mennyire okoz nehézséget a jövedelem igazolása vállalkozóként? A lakossági hitelfelvétel vállalkozóként nehezebb lesz? Utánajártunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával